Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] Edycja XML na serwerze i Cron
Dagonen

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam serdecznie, poszukuję wskazówek do rozwiązania następującej sytuacji.

Na moim serwerze lądują pliki .zip z programu do obsługi biur nieruchomości.
W pierwszym pliku jest cała paczka ofert (zdjęcia+pełny plik XML), zaś w kolejnych już tylko poprawki zawarte w XML oraz poprawione zdjęcia.
Chciałbym doprowadzić do sytuacji automatycznej aktualizacji tych plików oraz zmian w xml.

Plan mam taki:

1. Stworzyć plik cron o nazwie np. cron-13.php
2. W niego władować:

1. <?php
  2. system ("unzip -o .zip -d folder_docelowy");
  3. ?>

// nie wiem, czy w ten sposób załapie, że chodzi o wszystkie pliki zip w tym folderze które przyjdą (będą miały różne nazwy)
// nie wiem, gdzie umieścić plik cron, jeżeli paczki .zip przechodzą do folderu docelowego

4. Scalenie xml

Dalej muszę umieścić komendę zamiany określonych wartości z nowego pliku oferty.xml do starego oferty.xml:

Jeżeli w nowym pliku xml znajdzie się <oferta><id>numer_id</id> (jeżeli pokrywają się ID danej oferty) to nadpisz ją,
Jeżeli w nowym pliku xml <oferta_usun><id>numer_id</id></oferta_usun> to usuń ją w starym pliku rozpoznając po ID,
Jeżeli w nowym pliku xml <zdjecie><id>numer_zdjęcia</id></zdjecie> to zamienia w starym rozpoznając po ID i numerze zdjęcia.

(będę wdzięczny za chociaż jeden przykład danej komendy ze skierowaniem do konkretnego folderu -> pliku.)

Dodatkowo zastanawiam się nad tym:

- czy nie będzie za późno po wcześniejszej komendzie wypakowania - pliki się zamienią, i będzie za późno na komendy które chcę uwzględnić.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki. Pozdrawiam!
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.09.2025 - 23:04