Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Resetująca się godzina w laptopie
Evinek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć.
Dostałem laptopa, w którym godzina się resetuje. Zbadałem urządzenie i oto moje wyniki.
Na początku wyjąłem baterię główną (jest w ~97% niesprawna jeśli dobrze pamiętam) i zacząłem testować. Wchodziłem do biosu, sprawdzałem godzinę, odłączałem zasilanie i po 5 sekundach z powrotem podłączałem. Raz godzina zostawała (odliczało ciągle minuty), a raz resetowało się do 00:00 01/01/2008. I tak co któryś raz resetuje się. Gdy włączam windowsa to czas ustawia się na 2007 r. (jakaś data, podejrzewam data produkcji czy coś). W biosie oczywiście również się zmienia, ale odłączenie od prądu i podłączenie i znów 2008.
Podejrzewałem walniętą baterię, ale przecież raz by nigdy nie trzymało godziny. Tak czy siak wymieniłem i nic nie pomogło.

Macie jakieś pomysły co to może być? Wcześniej "informatycy" naprawiali coś i zepsuli ekran w tym komputerze - obawiam się, że płytę główną by też mogli uszkodzić. Ekran po prostu nagle dostaje jakieś załamania, biało szary ekran. Poruszę ekranem i naprawia się.

Komputer to Dell Inspiron bodajże. Jakiś taki biznesowy z czytnikiem lini papilarnych i innymi bajerami.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.12.2025 - 13:24