|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 6 Dołączył: 13.01.2012 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam, mam dwa pytania gdyż natrafiłem na te pojęcia
- testowanie jednostkowe - dependency injection Jak ja to widzę - testowanie jednostkowe - to po prostu sprawdzenie czy dany fragmentu kodu (klasy) działa, zwraca co należy i czy POTRZEBNE do tego są rzeczy takie jakie SimpleTest/PHPUnit czy mogę po prostu sprawdzać samemu co zwraca metoda np poprzez uzywania var_dumpa, i jak coś się nie zgadza bo zwróciło coś czego nie powinna to wtedy szukam błędu oraz teraz kwestia tworzenia porządnego kodu, który można testować, kod mam tworzyć tak, że można go testować samodzielnie, bez dokładania mu dziesiątek innych obiektów, może jakaś ciekawa stronka, która opisuje to porządnie (po angielsku może być) - dependency injection - chodzi w tym o to, że żadna klasa nie tworzy sama w sobie nowych obiektów klas, tylko ma je przekazywane przez parametr lub sięgają po obiekty z 'kontenera' zalezności? np
? Przepraszam za wszystkie głupoty, które tutaj napisałem, ale na tym polega nauka |
|
|
|
mrWodoo Pytanie o testowanie jednostkowe oraz wstrzykiwanie zależności 16.06.2014, 15:21:24
Crozin Testy: niby można by przygotować sobie jakieś test... 16.06.2014, 15:50:15
mrWodoo Dzięki wielkie, poczytałem co napisano w tej dokum... 16.06.2014, 16:14:26
Crozin 1. DIC może tworzyć wiele instancji tego samego se... 16.06.2014, 16:42:48 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 00:42 |