Witam.. Zrobiłem taki mały system walki z mobami, do testowania i wgl (IMG:
style_emoticons/default/smile.gif) Na początku jak mam z bazy wybrac ID odpowiadające temu z linku ? funkja GET? nie działa mi to ciągle : /
Chciałbym zapytac jak zrobic, zeby powiedzmy graczowi z 30 poziomem pokazywały się tylko potworki z poziomu 20, +, + ,+ 40 ?
A i jeszcze jedno pytanko.. chodzi o samą walkę.. ostatnia już tura, gdy ktoś zginie, to jeszcze przed "śmiercią" uda mu się zabic 2.. i wtedy nie ma remisu tylko wygrana jednego z graczy.. czemu ? próbowałem robic if'y ale nic z tego nie wyszlo.. : /
Oto kodzik:
Proszę o pomoc..
<?php
if($_GET['numer']!=''){
$monster=mysql_query("SELECT * FROM monster WHERE id = ID ? LIMIT 1");
echo 'Taki potwór nie istnieje!'; }
else {
$atakujacy=mysql_query("SELECT * FROM users WHERE login='".$_SESSION['login']."' LIMIT 1"); $atakujacy['hp']=$user['hp'];
if($user['hp']>0) {
echo 'Twoja postac: '.$atakujacy['login'].' | '.$atakujacy['hp'].'<br>'; echo 'Potwór: '.$monster['nazwa'].' | '.$monster['hp'].'<br><br><br>';
for($i=0;$i<7;$i++){
$cios=(int
)($atakujacy['str']+$atakujacy['sta']/2
+rand($atakujacy['dex'], $atakujacy['dex']*2
)); $monster['hp']-=$cios;
echo '<font color="green">'.$atakujacy['login'].'</font> zaatakował <font color="red">'.$monster['nazwa'].'</font> Zabierając mu <b>'.$cios.'</b> pkt życia ['.$atakujacy['hp'].']<br>';
$cios=(int
)($monster['str']+$monster['sta']/2
+rand($monster['dex'], $monster['dex']*2
)); $atakujacy['hp']-=$cios;
echo '<font color="red">'.$monster['nazwa'].'</font> zaatakował <font color="green">'.$atakujacy['login'].'</font> Zabierając mu <b>'.$cios.'</b> pkt życia ['.$monster['hp'].']<br><br>';
if($monster['hp']<=1){
mysql_query("UPDATE users SET hp=($atakujacy[hp]), xp=xp+($monster[xp]), cash=cash+($monster[cash]) WHERE id=$atakujacy[id]"); echo '<font color="green">Wygrana walka! </font> Zyskujesz '.(int
)($monster[cash
]).'$ a także '.(int
)($monster[xp
]).' punktów doświadczenia'; break;
}
elseif ($atakujacy['hp']<=1){
mysql_query("UPDATE users SET przegrane=przegrane+1, xp=xp-($atakujacy[xp]/20), hp=0, cash=cash-($atakujacy[cash]/5) WHERE id=$atakujacy[id]"); echo '<font color="red">Przegrana walka! </font> Tracisz '.(int
)($atakujacy[cash
]).'$ a także '.(int
)($atakujacy[xp
]).' punktów doświadczenia'; break;
}
elseif ($i>5){
mysql_query("UPDATE users SET hp=($atakujacy[hp]) WHERE id=$atakujacy[id]"); }
}
}
else {
echo 'Jesteś martwy! <a href="game.php?a=med">Ulecz się!</a>'; }
}
}
?>
<br><br>
<?
//*Wyświetlana lista potworów*//
echo '<br><a href="game.php?a=wal_potwor&numer='.$dane['id'].'">'.$dane['nazwa'].'</a> Walcz!<br>'; }
?>
Ten post edytował awek520 21.05.2014, 16:32:48