![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 0 Dołączył: 25.04.2003 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po miesięcznej przerwie, znowu nie daje mi spokoju sprawa autoryzacji użytkownika w moim skrypcie.
Otóż, na podstawie artykułu rzSeattle'a opracowałem własną klasę pod PHP5 i sqlite do obsługi drzewek, następnie zaczełem pisać klasę do obsługi autoryzacji, lecz natknołem się na problem hm... "teoretyczny" ![]() Tak jak w artykule u mnie "adres" ma postać nie np 000111; lecz 6=0;0;0;1;1;1 6 w tym przypadku to głębokość a ; oddziela od siebie kolejne wartości dzięki temu uniknęłem ograniczenia 9 dzieci. Lecz teraz nie wiem w jaki sposób określać uprawnienia dla każdego wiersza w tabeli, którym jest użytkownić. Nadmieniam iż używam klasy drzewka do obsługi autoryzacji. Nie wiem jak je zapisywać na początku myślałem np. tak jak w sieci określa się chmod pliku, ale to wykluczyłem ze względu na małą ilość kombinacji, dalej przyszło mi na myśl "nazewnictwo" stosowane w Linuxie d-r--x-r-- (przepraszam tu za błędy ale chcę tylko przekazać sens ![]() Chcę mieć szeroką możliwość określania uprawnień np. ktoś może otworzyć stronę, może komentować, ale nie może edytować i kasować innych niż swoich np. postów. Chciałbym stworzyć system uniwersalny który mógłby współpracować i z np. DOWNLOAD'em i artykułami itp. Nie chcę dla każdego tworzyć oddzielnego nazewnictwa. Aha, operam się na idei MVC więc tego typu rozwiązania jaknajbardziej mile widziane ![]() Jeżeli taki temat istnieje to przepraszam za zamieszanie, ale kafejka nieco mnie ogranicza czasowo, więc nie mogę szukać -------------------- r.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:21 |