![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 63 Dołączył: 27.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam.
Mam dość ciekawy problem do rowiązania. Temat nie jest aż tak łatwy i oczywisty tak więc chce się was poradzić. Mam urządzenia, które wysyłają mi dane do serwera poprzez POST. Dane te są identyczne i przesyłane sa jawnie - bo takie musza być aby serwer wiedział co dostaje. Ważną kwestią takiej komunikacji jest zabezpieczenie przed osobami, które podsłuchałyby ruch sieciowy i wysłaly np te same dane ponownie, lub ze zmienionymi parametrami. Jak sie przed tym chronić ? Miałem już kilka pomysłów, ale każde z nich jest na swój problematyczny. Wpadłem tez na pewne rozwiązanie, które oferuje kryptografia RSA, ale nie za bardzo wiem jak z tego korzystać a tym bardziej moze być to problem nie dla mnie a dla programistów C++ którzy programują te urzadzenia. Odrazu wspomne własnie o tym c++. Przy programowaniu niskopoziomowym, implementacja nawet takich algorytmów jak md5 nie jest taka łatwa a w niektórych wypadkach wymaga zastosowania np lepszego procesora w urzadzeniu co wiąze sie z kosztami. szukam jak najprostrzego i najlepszego rozwiązania, macie moze już w tym jakieś doświadczenie ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 23:51 |