![]() |
![]() |
-Gość_Łukasz- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam serdecznie,
Mam mały problem i liczę, że ktoś będzie w stanie mi pomóc. Przygotowałem skrypt w php+Javascript. Tworzy on macierz przycisków "radio", w oparciu o poziom oceniania poszczególnych rozwiązań (w formie skryptu). Aby to wyjaśnić, podam przykład (znaczek "O" oznacza przycisk typu input type=radio): 1 2 3 O-O-O opcja 1 1 2 3 O-O-O opcja 2 1 2 3 O-O-O opcja 3 (każdej opcji przyporządkowana jest tylko jedna wartość oceny 1,2, lub 3) Wystawiłem każdemu przyciskowi odpowienie NAME: opcja11 - opcja12 - opcja13 opcja21 - opcja22 - opcja23 opcja31 - opcja32 - opcja33 W związku z tym, nie mogą istnieć dwie lub więcej opcji tak samo oceniane (wykorzystanie opcji DISABLED oraz CHECKED). W ramach formularza wysyłam otrzymane dane i.... przykładowo pojawią mi się wyniki (w formie zmiennych otrzymanych): opcja12=12 (wartość zmiennej równa jest jej fragmentowi z nazwy), opcja23=23 i opcja11=11. Na podstawie otrzymanych zmiennych, czy istnieje możliwość odkodowania otrzynamych wyników do następującej postaci": opcja11 -> pierwsza linia - wartosc=1 opcja23 -> druga linia - wartosc=3 opcja32 -> trzecia linia - wartosc=2 (*) W skrócie: czy istnieje opcja sprawdzania nazwy zmiennej w oparciu o operacje FOR...? Wiem, że opcja: $zmienna[x][y] nie działa... Czy można jakoś sprawdzić, czy zmienna np. "opcja23" istnieje, wiedząc, że macież ma formę prostokąta 3 na 3? (zakładam x i y na poziomie od jeden do trzy -> więc istnieje 9 możliwości w ramach array). Innymi słowami: W wyniku wysłania formularza otrzymujemy, że wartość opcja11, opcja23 oraz opcja32 istnieją (*). Jak można to sprawdzić ich istnienie (zmiennych) w ramach php? Dziękuję! Łukasz |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 08:27 |