![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 350 Pomógł: 31 Dołączył: 23.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć - mam kilka pytan odnośnie tego frameworka.
1) Jeśli chce utworzyć helper/klasę pomocniczą i chciałbym jej używać zarówno w kontrolerach, innych helperach oraz widoku to muszę taki helper zdefiniować jako "service" (po przez przypisanie do services.yml odpowiednich parametrów) i wówczas w wywoływać go: w kontrolerach/innych helperach:
a w widoku:
Zgadza się? Ogólnie chciałbym utworzyć sobie kilka helperów z metodami statycznymi do odbierania danych z tablicy array (krótko mówiąc kopie klasy "Arr" z frameworka Kohany) 2) Co to właściwie jest "Dependency Injection" ? Folder znajduje się w demowym bundle z Symfony2 3) Entity to inaczej model? 4) Czy w "Entity" istotne są komentarze dla każdej funkcji, zmiennej? W przykładach znalezionych w sieci każda zmienna/funkcja jest ładne opisana i zastanawiam się czy to: a ) standard pisania (tj: opisywania projektu) b ) punkt "a" + wymóg symfony2, aby projekt działał prawidłowo (przykładowy zapis)
5) Przyzwyczaiłem się do PSR-0, gdzie jak tworzyło się klasę to używało się zapisu w stylu: class Library_Forms_Base i wczytywało klasę z folderu: library/forms/base.php W Symfony2 zostało to zastąpione przez namespace, które działa na podobnej zasadzie, tak? 6) Utworzyłem swój pierwszy bundle i zauważyłem, że w głównym katalogu HomeBundle znajduje się plik o nazwie XYZHomeBundle.php czy to plik, który jest plikiem "bootstrap.php" dla danego bundla? Mogę w nim definiować metody, które będą dostępne z poziomu innych kontrolerów w danym bundle? Z góry dziękuje za nadesłane odpowiedzi :-) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 03:27 |