![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam duży problem z wydajnością bazy danych Mysql InnoDB. Mam ostatnio duży ruch. I co parę godzin (nawet co 2-3) działanie strony drastycznie zwalnia. Okazuje się że mam fragmentowane wszystkie tabele. Gdy zauważę to zwolnienie robię OPTIMAZE na wszystkich tabelach i działanie znów jest bardzo szybkie, aż do kolejnego zwolnienia. Co może być przyczyną fragmentacji? Podejrzewam że naprawdę bardzo duża liczba UPDATEÓW I INSERTÓW. Aplikacja często robi UPDATE na tych samym wierszach. Np. mam tabelę POST i tabelę COMMENTS oraz POST_POINTS. Liczbę komentarzy i punktów przechowuję w wierszu tabeli POST tak aby mieć do nich szybki dostęp bez konieczności JOIN i COUNT. Za każdym razem gdy ktoś doda komentarz lub oceni POST muszę robić UPDATE nowej liczby komentarzy i punktów. Czy to może być przyczyna? Jak zapobiec tej sytuacji? Robienie co 2-3 godziny OPTIMAZE to zapewne okropnie zły pomysł, bo z tego co czytałem dopisuje dane do ibdata1. Czytałem to: http://gagor.pl/2011/12/mysql-proste-metody-optymalizacji/ Czy powinienem zrobić kompaktowanie plików, dodać do my.cnf zapis innodb_file_per_table i rozdzielić ibdata1? Czy może problem leży gdzie indziej? Czytałem że innodb_log_file_size powinien wynosić 25% innodb_buffer_pool_size, ale maksymalnie mogę ustawić 2GB zamiast 10GB (przez 32 bit). Baza danych stoi na dedykowanym serwerze, przeznaczonym tylko pod bazę danych z 64GB RAM. Mój my.cnf:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 15:42 |