Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]Kilka pytań odnośnie frameworków
koxu1996

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Od roku już programuje w php, ogarnałem troche css, js i jquery. Jednak stwierdziłem że nadszedł czas na progress i czas skończyć z monotonnym klepaniem kodu zamiast zajęcie się główną logiką. Mój wybór padł na naukę frameworka o nazwie Yii, jednakże iż nigdy nie programowałem obiektowo (umiem teoretycznie, ale nigdy nie projektowałem nic), na razie jest mi ciężko zacząć. Poczytałem trochę dokumentacji i model MVC zrozumiałem tak: MODEL - tutaj jest cały kod obiektowy do operowania danymi i nie w sobie generowania kodu htmla; KONTROLER - zajmuje się przetworzeniem zapytania użytkownika na odpowiedni model i odpowiednie dane, a później przekazuje to do widoku. WIDOK - zawiera w sobie cały layout strony i w odpowiednich miejscach są wstawione modele. Czy oto w tym chodzi, czy może coś pokręciłem? A i zobaczyłem potęgę generatora CRUD i mam pytanie czy jest jakiś generator bez frameworka? Bo potrzebuje zrobić panel administracyjny, a klepanie wszystkiego nie ma sensu. Z góry dzięki za wyrozumiałość i pomoc
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 5.10.2025 - 04:59