Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] "Musisz wypełnić wszystkie pola!" funkcja !empty
Kerth
post 24.03.2013, 12:12:06
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć,
mam pytanie jak zrobić coś takiego, że po kliknięciu "Zarejestruj" i w polach nie ma wpisanego tekstu pojawia się komunikat:

"Musisz wypełnić wszystkie pola!"

Mam taki kod:

1. if (!empty($nick) && !empty($email) && !empty($haslo) && !empty($haslo2) )
  2. {
  3.  
  4. if ( !filter_var($email, FILTER_VALIDATE_EMAIL) )
  5. {
  6. echo "<br><b><font color = red>E-mail nie jest prawidłowy! </font></b></br>";
  7. }
  8. $nazwazajeta = mysql_query("SELECT * FROM `GRACZE` WHERE `nick` = '$nick'");
  9. if (mysql_num_rows($nazwazajeta) <> 0)
  10. {
  11. echo "<br><b><font color = red>Podana nazwa użytkownika jest już zajęta!</font></b></br>";
  12. }
  13. $emailzajety = mysql_query("SELECT * FROM `GRACZE` WHERE `email` = '$email'");
  14. if (mysql_num_rows($emailzajety) <> 0)
  15. {
  16. echo "<br><b><font color = red>Ten e-mail jest już w użyciu!</font></b></br>";
  17. }
  18. else
  19. {
  20. mysql_query("INSERT INTO `GRACZE` (`nick`, `email`, `haslo`, `haslo2`) VALUES ('$nick', '$email', '$haslo', '$haslo2')") or die(mysql_error());
  21. echo "<b><font color= green>Zostałeś pomyślnie zarejestrowany.</color></b>";
  22. }
  23. else
  24. {
  25. echo "<br><b><font color= red>Musisz wypełnić wszystkie pola!</font></b><br>";
  26. }

Część kodu wyciąłem(nie będę zamieszczać całości) Ale to jest najważniejsze.
I tak problem w aktualnym kodzie jest taki, że po uruchomieniu pliku register.php od razu wysyła komunikat o tym,żeby wypełnić wszystkie pola. A ja chciałbym, żeby się to działo dopiero po kliknięciu i jeśli nie wpisano danych.
Czy może mi ktoś pomóc?

Próbowałem też tak ale nic nie daje:

1. if (preg_match("@^$@", $_POST['nick'])){
  2. echo "<center><b><font color= red>Musisz wypełnić wszystkie pola!</font></b><br></center>";
  3. } else {
  4. echo "<center><b><font color= red>Musisz wypełnić wszystkie pola!</font></b><br></center>";
  5. }

Ten post edytował Kerth 24.03.2013, 12:15:12
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 25.07.2025 - 11:20