![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę o pomoc, jeszcze nie stykałem się nigdy z programowaniem w Internecie, a mam zadanie i nie wiem jak to zrobić... Może ktoś mi pomoże? Będę wdzięczny...
Kaskadowe arkusze stylów CSS Należy utworzyć trzy dokumenty XHTML oraz jeden plik będący arkuszem stylu w następujący sposób: plik 1.html zawierający opis strony, na której na niebieskim tle będzie umieszczona tabela w kształcie szachownicy do gry (16x16 pól, na przemian pola białe i czarne). Należy użyć zmian stylu "inline" - w miejscu wystąpienia danego obiektu) plik 2.html zawierający opis strony jak w poprzednim punkcie, z tym, że należy w nagłówku dokumentu zdefiniować styl dla dwóch klas obiektów ("white" i "black") a następnie użyć tych stylów dla odpowiednich pól szachownicy plik 3.html zawierający opis strony na której będzie widoczna szachownica o określonych wymiarach pól 100px x 100px (użyć <div>), która po najechaniu wskaźnikiem myszy na dane pole wyświetli na nim odpowiedni napis (np. A1 albo C7 itp.). Należy zdefiniować styl komórek w osobnym pliku 3.css korzystając z przykładu z rozwijalnym menu z wykładu (preudoklasa hover). Styl powinien też dawać możliwość wydrukowania strony na drukarce (@media print) na białym tle i z o połowę mniejszymi rozmiarami szachownicy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 18:46 |