Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]Jak zorganizować obiektową aplikację
Pulpetto

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hej.
Jako, że dopiero zacząłem uczyć się pisania obiektowego w PHP mam pewien problem z organizacją kodu. Otóż ucząc się programowania pisałem sobie aplikację, która strasznie mi się rozrosła i spodobała. Ma m.in takie funkcjonalności jak: logowanie, rejestracja użytkowników, wysyłanie wiadomości między użytkownikami, dodawanie treści przez użytkowników, newsletter, formularz kontaktowy itd itp. Ogólnie rzecz ujmując pisząc sobie ten kod bardzo wzorowałem się na funkcjonalności skryptu a'la demotywatory i próbowałem napisać dla przećwiczenia coś o podobnej funkcjonalności (bardzo szeroko zakrojonej (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ). Ogólnie pisanie tego to był jeden wielki bajzel: pisałem funkcjonalność, wrzucałem do pliku, ten lądował w katalogu "functions" i tak na funkcjach bazując miałem w index.php miliony include(); dołączając wszystkie te funkcje i sklejając je jeszcze w innych plikach. Podejście było takie sobie ale działało.

Teraz ucząc się pisać obiektowo chciałbym przepisać to sobie w ramach ćwiczeń ale właśnie bazując na klasach. Natomiast nie do końca wiem jak sobie zorganizować pracę. Planuję najpierw określić funkcjonalności (typu: logowanie, newsletter, wiadomości itd), potem podzielić to na klasy, a następnie... No właśnie i co dalej? Każdą klasę do osobnego pliku i później znowu w index.php wszystko na kupę includować i robić tam obiekty? Nie ma kto mi podpowiedzieć jak to powinno wyglądać dlatego zwracam się do was (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Czy może mi ktoś zaproponować jak zorganizować sobie pracę żeby było to ładnie zaprogramowane?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 2.10.2025 - 21:58