![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 1 Dołączył: 9.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Pracuję w PHP od ponad roku i dopiero niedawno ujrzałem potrzebę dzielenia kodu na części, aby był bardziej zrozumiały. Mój problem polega na tym, że potrzebuję wykorzystywać bardzo duże partie kodu PHP w layoucie strony, wykonanej w HTML. Moja witryna składa się z ogromnych ilości plików( każdy plik jest osobną aplikacją do czegoś), tak jak blog jest właśnie includowany do istniejącej strony. Kawałek pliku blog.php:
Jak widać, layout jest zbudowany z tabelki, a w poszczególne komórki wstawiam funkcje, które są napisane poniżej tabelki. Problem w tym, że funkcje są mało relatywne z sobą... Wykonują tylko jakąś czynność, a nie mogą ze sobą współgrać. Pytanie: W jaki sposób mógłbym zawrzeć kod PHP w bloku i wywoływać go w określonym miejscu, tak, aby wszystkie zmienne ze sobą współgrały. Innymi słowy chodzi mi o coś, w stylu "include", ale nie z pliku, tylko z tej samej partii kodu. -- kod 1 -- blah blah blach... duuużo kodu -- / kod 1 -- Jakiś HTML > -- wstaw kod 1 -- Jakiś HTML > |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 19:59 |