|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
Mam problem z konstruowaniem wyrażenia regularnego które będzie szukać danego słowa.
Jakie zadanie ma skrypt ze zmiennej $tresc rozbijamy na wyrazy następnie w pętli for sprawdzamy czy dany wyraz znajduje się w pliku txt dane w pliku txt wyglądają tak: (zmienna $synonimy) {absolutyzm|monarchiaabsolutna|władzaabsolutna} {absolwent|wychowanek} {absorbent|pochłaniacz|substancjapochłaniająca} {absorber|aparatabsorpcyjny} {absorbować|asymilować|przyswajać|wchłaniać|frapować|pochłaniać|zajmować|zaprząt ać} {absorbując|asymilując|przyswajając|wchłaniając|frapując|pochłaniając|zajmując|z aprzątając} {absorbujący|chłonny|wchłaniający} {absorpcja|pochłanianie|wchłanianie} Problem polega na tym iż $wartosc = preg_match('/{.*'.$slowo.'.*}/', $synonimy, $out); sprawdza mi czy występuje dany znak lub ciąg na przykład szukamy litery "i" to jeśli w bazie będzie wyżej wyraz "interpretacja" to zostanie on zakwalifikowany. Druga sprawa jeśli skrypt znajdzie już dane słowo w bazie chce aby zamiast niego pojawiło się cały ciąg w klamrach na przykład {absorbujący|chłonny|wchłaniający} (ale to niby działa) Trzecia sprawa to coś co najbardziej mnie martwi obciążenie serwera podczas szukania słów baza w txt ma prawie 3MB jak rozwiązać ten problem ma ktoś jakiś pomysł za wszystkie sugestie będę bardzo wdzięczny bo morduje się już z tym 3 dni. Aha próbowałem także takiego wyrażenia regularnego $wartosc = preg_match('/\{.*[\{|\|]'.$slowo.'.*\}/', $synonimy, $out); lecz w tym przypadku znajduje mi tylko wyrazy które zaczynają się na daną literę lub ciąg liter a ja nadal chce konkretnie cały wyraz aby się zgadzał. Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc z góry dzięki. Ten post edytował adamp359 27.11.2012, 09:31:17 |
|
|
|
adamp359 Wyrażenia regularne problem 27.11.2012, 09:30:28
b4rt3kk Jeśli plik jest duży to siłą rzeczy jego wczytanie... 27.11.2012, 12:20:57
adamp359 Powiem tak testowałem wczoraj i na bazie danych le... 27.11.2012, 13:50:43
cudny Musisz dać zrzut bazy danych gdzieś aby sobie uzup... 27.11.2012, 14:47:59
adamp359 Dzięki Cudny podsunąłeś mi pomysł zrobię relację m... 27.11.2012, 16:38:53
cudny Na indexach nie ma możliwości aby to nie hulało ja... 27.11.2012, 21:22:13 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 15:35 |