![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
przymierzam się do projektu, serwisu ogłoszeniowego, tyle że dość nietypowego. Chodzi w skrócie o to, aby serwis posiadał centralną bazę danych, ale działał jako dziesiątki niezależnych serwisów. Idea jest taka, że każdy kto będzie chciał będzie mógł sobie postawić na subdomenie taki serwis z częścią lub całością contetntu, która będzie interesowała użytkowników jego witryny + możliwością wykonywania akcji typu dodawanie ogłoszeń (które będą widoczne także na pozostałych stronach biorących udział w wymianie), ocenianie ich itp. Czyli innymi słowy dla postronnego użytkownika odwiedzającego tą strone ma być zwykły serwis ogłoszeniowy. Problem jaki chcę przeskoczyć to prostota instalacji. Tj. aby osoba, która będzie chciała uruchomić taki serwis mogła to zrobić na zasadzie utworzenia subdomeny i wgrania plików, bez konieczności hostowania bazy, dbania o aktualizacje itp. W aplikacji przewiduje jedynie ingerencję w warstwę wizualną, czyli drobne modyfikacje html szablonu (np. stopki/headera) czy zmianę styli - żadnych zmian w kodzie php itp. W zasadzie takie rzeczy mogłyby być także przechowywane na serwerze centralnym, który serwowałby gotową do wyświetlenia stronę Teraz pytanie jak najprościej osiągnąć taki efekt? Przychodzi mi do głowy prosta aplikacja php, która będzie pobierała na podstawie url'a całą treść strony z serwera centralnego (powiedzmy przez file_get_content), a wszelkie żądania POST itp serializować i wysyłać do serwera centralnego w kwestii obróbki, ale pewnie można to jakoś bardziej elegancko rozwiązać. Może zrobić klienta w Java Script? Dodam, że chodzi także o uniwersalność rozwiązania, tak aby można je było odpalić (mowa o wersji klienta, nie serwera centralnego) na każdej standardowej konfiguracji serwera współdzielonego. PS. Nie będę tego sam pisał - chcę tylko ogarnąć zagadnienie na tyle, aby móc napisać w miarę przyzwoitą wstępną specyfikację. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 18:07 |