![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 824 Pomógł: 106 Dołączył: 14.03.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam was. (IMG:style_emoticons/default/arrowheadsmiley.png)
Mam do was takie pytanie gdyż znów złapałem zajawkę na zabawę w webmastera i potrzebuję w pewnym polu w formularzu zablokować możliwość wpisywania znaków innych niż cyfry. Wcześniej miały być też przecinki i znalazłem gdzieś coś takiego, wrzuciłem, no i działało wsumie ok: CODE <script type="text/javascript"> <!-- function f(e){e=e.which||event.keyCode;return(e>43&&e<58||e==8)} //--> </script> onkeypress="return f(event) ale przepuszcza . , - / i chyba nic więcej - w sumie to grzebiąc znalazłem mnóstwo funkcji o podobnym działaniu i zrobił mi się mętlik. Z JS mam tyle wspólnego, że jako tako wstawić tylko potrafię stąd moje pytanie, co użyć, co się nada w tym przypadku najlepiej? Lub najchętniej gdyby ktoś podrzucił przykład w którym wybiera się znaki coś jak wyrażenia regularne np dozwolne wszystko minus to co podam w nawiasie o ile coś takiego istnieje lub odwrotnie nic nie dozwolone oprócz tego co wypisze. Może to co używam jest taką funkcją jak tak popatrzę na składnie noobowskim okiem ale poprosiłbym o link/wyjaśnienie gdzie/jak te znaki się podaje. Wiem, że mogę na was liczyć. Pozdrawiam (IMG:style_emoticons/default/headsetsmiley.png) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 09:14 |