Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Przekazywanie ustawień - klasa czy tablica?
zurek

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam
Posiadam abstrakcyjną klasę Wykres i dzieci tej klasy np. Wykres słupkowy, Wykres belkowy, Wykres liniowy itd. Teraz do utworzenia każdego z tych wykresów potrzebuję określonego zbioru opcji, z których tylko nieliczne być może będą wspólne dla wszystkich wykresów. Mój problem dotyczy wyboru jednego z rozwiązań sposobu dostarczenia tych opcji, które przyszły mi do głowy:
1. W każdej klasie zdefiniuję domyślną tablicę z ustawieniami, która będzie miała postać:
  1. $settings = array(
  2. 'chart' => array(
  3. 'background' => '#FFFFFF',
  4. 'marginTop' => 40
  5. ),
  6. 'values' => array(
  7. 'showValues' => TRUE
  8. )
  9. //... itd
  10. );

Edit: 2. Upakowanie wszystkich ustawień do osobnych zmiennych/tablic.
3. Napiszę abstrakcyjną klasę WykresUstawienia, która będzie zawierała wszystkie wspólne ustawienia oraz funkcje umożliwiające nimi zarządzanie oraz szereg klas, które będą dziedziczyły z tej klasy. Każdy wykres będzie miał osobną klasę ustawień.

Wydaje mi się, że pierwsze rozwiązanie jest lepsze i pisanie osobnych klas ustawień dla każdego rodzaju wykresu jest stratą czasu. Tak czy owak widziałem już parę różnych projektów na tym forum i pisanie osobnych klas ustawień wydaje się mieć jakiś sens (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego małego problemu. Dzięki za pomoc.

Ten post edytował zurek 9.08.2012, 00:44:48
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 16:11