![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie, opis sytuacji:
posiadam tabelę z prezentacjami, oraz inną tabelę ze zdjęciami do prezentacji. dużo prezentacji wygasło, a ich zdjęcia zaśmiecają mi tabelę zdjęć tworząc zestaw powyżej pół miliona rekordów. Chciałbym odchudzić bazę, jednak mam duży problem. Napisałem sobie skrypt, który pobiera z tabeli prezentacje ID prezentacji których status to zero i usuwa row z tabeli zdjęcia. Jednak skrypt działa tak wolno, że musiałbym poczekać z miesiąc aż skonczy się to robić. Zastanawiam się nad napisaniem jednego zapytania sql które: 1)z tabeli prezentacje pobiera id_prezentacje gdzie status = 0 2) z tabeli zdjecia usówa rekordy w których id_prezentacje = pobrane ID podejmowałem próby z zapytaniami zagnieżdżonymi jednak nie udało mi się rozwiązać problemu. przykład zapytania które testowałem:
zgłasza mi błąd - Subquery returns more than 1 row Nie wiem naprawdę jak to napisać, i co więcej, czy przy takiej ilosci rekordów ( prezentacje = 300 000, zdjecia = 500 000 ) da się to zrobić 1 zapytaniem Uprzejmie proszę o pomoc PS. urządza mnie jedno z dwóch rozwiązań, update zdjęcia z nieaktywnej prezentacji i oznaczenie jego status=0 LUB usunięcie zdjęć z nieaktywnych prezentacji (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował budda1989 28.07.2012, 20:40:20 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:45 |