![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam problem z stworzeniem-ułożeniem zapytania do bazy mysql (relacje wiele do wielu). Moja baza wygląda tak:
Mianowicie w cms_users są loginy oraz unikalne id usera, w cms_group są nazwy grup oraz unikalne id grupy a w cms_user_has_group znajduje się informacja jaki id usera należy do grupy. Pseudo kod, którym chciałem coś wykombinować
Wygląd przykładowy tabel: cms_group: +--------------+---------+ | id | name | +--------------+---------+ | 1 | Grupa 1 | | 2 | Grupa 2 | | 3 | Grupa 3 | +--------------+---------+ cms_user_has_group: +--------------+---------+---------+ | id | userId | groupId | +--------------+---------+---------+ | 1 | 1 | 1 | | 2 | 1 | 2 | | 3 | 2 | 3 | +--------------+---------+----------+ Ostatnia tabela ukazje iż: - user o id 1 należy do grupy o id 1; - user o id 1 należy do grupy o id 2; - user p id 2 należy do grupy o id 3; A więc mój problem zaczyna się tutaj. Chcę wypisać wszystkie grupy jakie są w tabeli cms_group ale.. dodatkowo, jeżeli użytkownik należy do jakiejś grupy niech checkbox będzie zaznaczony, oraz abym mógł łatwo pobrać id z formularza, gdyż przyda mi się to do wykonania UPDATE w celu edytowania czy użytkownik należy do danej grupy. ( Użytkownik może należeć do kilku grup, albo nie należeć do żadnej ) Z góry dziękuję za jaką kolwiek pomoc. Pozdrawiam Muzzi Ten post edytował Muzzi 25.07.2012, 08:26:55 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 06:04 |