![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 3 Dołączył: 22.04.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, męczę się i męczę i sam chyba już nie wymęczę...
posiadam dwie tabele: categories: id category id_parent (tabela ta tworzy mi drzewo kategorii) ------------------------ 1 główna 0 2 główna_inna 0 3 podkategoria 1 4 podpodkategoria 1 products: id id_cat title text (gdzie id_cat = id tabeli categories) 1 3 produkt opis 2 3 produkt opis 3 4 produkt opis bez problemu sobie pobieram produkty dla konkretnego id z tabeli kategorii (mam zmienną id=3 (3 to numer kategorii) za pomocą której zasysam dane z produktów (produkty przypisane do kategorii, które mają id_cat=3). problem się zaczyna gdy chcę wyświetlić główną kategorię np dostaję dane $id=1 i do niej nie ma żadnych produktów przypisanych ale są przypisane do podkategorii, które należą do id=1. da się to teraz jakoś sklecić sql aby mi wypluł takie dane? czyli produkty dla numeru id, który otrzymujemy np. id=1 oraz jeśli istnieje przypisany numer id_parent to również produkty przypisane do niego. coś takiego zacząłem robić ale niestety - danych jest za dużo powielonych... coś tam idę w dobrym kierunku ale potrzebuje pomocy ![]()
-------------------- Prywatny blog -> cupial.com.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:41 |