![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 14 Dołączył: 14.07.2011 Skąd: Gliwice / Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
czy mógłby mi ktoś przybliżyć, jak wygląda znormalizowanie bazy do 3.5NF (BCNF)? Znalazłem kilka definicji w necie, ale jakoś nie do końca potrafię je ogarnąć: 1) "Relacja jest w BCNF wtedy i tylko wtedy, gdy każdy jej atrybut zależy funkcjonalnie tylko od jej klucza głównego." - to czasami nie jest definicja 3NF? Poza tym co to znaczy, że relacja ma klucz główny? W relacji łączymy więcej niż jedną tabelę, więc może być przecież tak, że w każda z łączonych tabel będzie miała swój klucz główny. Oznacza to zatem, że aby relacja była w BCNF, to musi być tylko jeden klucz główny? 2) "BCNF - jedynymi elementami determinującymi są klucze kandydujące." - czy elementy determinujące (np. A i B) to takie, że pewne wartości z A zawsze występują z pewnymi wartościami z B? Rozumiem, że A występują w jednej tabeli a B w drugiej? 3) No i wikipedia: "Jeśli dla dwóch atrybutów X i Y, Y zależy fukncyjnie od X i nie jest w nim zawarty, to X jest kluczem lub zawiera klucz." - dla mnie to jest dalej definicja 3NF. Z góry dziękuję pozdrawiam Ten post edytował jg44 7.07.2012, 08:08:15 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:58 |