![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Na wstępie do regulamienu forum: to nie jest temat poświęcony problemom technicznym ani problemomz hardwer /softwear Na wstępie: Starsze komputery z lat 80 oraz 90-tych byłyraczej robione poziomo, czylinaplace, na tym komputerze stał monitor. Od długiego czasujednak,konstrułuje się większość a raczej znaczną większość komptuterów stojących pionowo. Co może być kłopotliwe? Przede wszystkim HDD oraz napędy optyczne. Płyty oraz tależe dyskowe powinny wirować idealnie płasko, dlatego w serwerowniach wyważaliśmy je idealnie co do jednego milimetra napędy optyczne, to używane jest przeze mnie i innych [chyba] już nie często więc to pomijamy. Kolejna sprawa to radiatory czyli tz. rozprzaszacze ciepła Jak wiemy ciepło idzie do góry więc serwery stojące poziomo nie mają problemu z tym, wszystko ładnie i pięknie gra Lecz te stojące pionowo już wg. mnie mają z tym kłopot, gdyż ciepło jest wdmuchiwane do radiatora, i nie idzie jednocześnie we wszystkie strony, nie ma symetrji ciepła [pojęcie znane architektom serwerów] Wg. mnie komputery skonstrułowane na dyskach SSD i bez napędów oraz z chłodzeniem wodnym mogą być postawione nawet pod kątem, do góry nogami i im to nie przeszkadza i przeszkadzać nie będzie chłodzenie wodne działa inaczej niż to powietrzne. Jestem architektem - amatorem, bawię się w systemy CRM w domu, obecnie vTIGER trochę systemów red hat, JBoSS, ostatnio też mail zarafa oraz rozwiązania alfersto, same systemu OpenSource, LINUX 4 EVER, Nie wiem czy to co napisałem o dyskach oraz napędach jest prawdą do teraz, czy już konstrukcja HDD się tak zmieniła że nawet nie wyważony dysk jest bezawaryjny w kwestji położenia. Chciałbym poznać opinie innych na ten temat. Wiem że dużo błędów jest, ale nie mam technicznej możliwości poprawienia tego. Wybaczcie za tyle byków -------------------- Tak dużo problemów, Tak mało amunicji...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 22:57 |