![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2004 Skąd: Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam stworzyć system obsługujący bardzo duże ilości użytkowników. Zbudowany w pełni na PHP5 i głównie wykorzystujący MySQL(i), jednak z możliwością podpięcia dowolnej bazy (własny driver, nie chce się bawic w ADODB).
Zastanawia mnie, czy przy paru tysiącach rekordów warto wrzucać takie rzeczy, jak opisy tekstowe do bazy danych. Teoretycznie wydaje się, że najlepszą opcją było by przechowywanie elementów tekstowych oraz innych im towarzyszących (np. jakieś atrybuty) w pliku XML (jeden plik to jeden zestaw: opis + atrybuty). Czy parsując go SimpleXML, można by zyskać dużo lepszą prędkość działania, niż korzystając z bazy i pól typu TEXT? Oczywiscie mankamentem tego pomysłu jest brak możliwosci (z powodów oczywistych) przeszukiwania po opisach i innych elementach znajdujących się wewnątrz plików XML. Nie chce zaśmiecać bazy niepotrzebnymi dziesiątkami megabajtów opisów. Nie wiem tylko, jak to ma sie do wydajności parsera. Jeśli ktoś ma doświadczenie w temacie, proszę o jakieś rady i przydatne informacje. Ten post edytował Zodiac 17.08.2004, 02:17:54 -------------------- PHP5 w/MySQL, JavaScript, SOAP, AJAX, RSS and much more ;)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 23:30 |