Mam taki prosty kodzik i chciałbym napisać go obiektowo by potem wykorzystać go w innych projektach a nie ciągle powtarzać ten sam kod co mam teraz. Proszę na naprowadzenie jak powinna być napisana taka klasa.
while($data = mysql_fetch_assoc($result)) // pobieram dane z bazy i generuje linki do edycji i kasowania {
echo "<a href='".basename($_SERVER['PHP_SELF'])."?edit_id=".$data['id']."'>edytuj</a>"; echo "<a href='".basename($_SERVER['PHP_SELF'])."?del_id=".$data['id']."'>usun</a>"; }
if(isset($_POST['seve'])){ // sprawdzam czy zostal wyslany formularz
if(isset($_POST['edit_id']) && isnum
($_POST['edit_id'])){ // sprawdzam czy $_POST['edit_id'] istnieje jak tak edutuje dane jak nie dodaje nowe
$result = mysql_query("UPDATE tabela SET mailname='".$_POST['mailname']."' WHERE id='".$_POST['edit_id']."'");
} else {
$result = mysql_query("INSERT INTO tabela (mailname) VALUES ('".$_POST['mailname']."')");
}
}
echo "<form name='userform' method='post' action='".basename($_SERVER['PHP_SELF'])."'>\n"; echo "<td><input type='text' name='mailname' value='".(isset($_GET['edit_id']) ?
$edit['mailname'] : "")."'/></td>\n";
if (isset($_GET['edit_id']) && is_int($_GET['edit_id'])){
echo "<input type='hidden' name='edit_id' value='".$_GET['edit_id']."' />"; // Przesyłam ukryte id do edycji
}
echo "<td align='center' colspan='2'>\n"; echo "<input type='submit' name='seve' value='".(isset($_GET['edit_id']) ?
"Edytuj" : "Zapisz")."' /></td>\n"; echo "</tr>\n</table>\n</form>\n";