Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]Jak napisać klasę do edycji i dodawania rekordów
arzach
post 10.06.2012, 08:41:57
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam taki prosty kodzik i chciałbym napisać go obiektowo by potem wykorzystać go w innych projektach a nie ciągle powtarzać ten sam kod co mam teraz. Proszę na naprowadzenie jak powinna być napisana taka klasa.
  1. $result = mysql_query("");
  2. while($data = mysql_fetch_assoc($result)) // pobieram dane z bazy i generuje linki do edycji i kasowania
  3. {
  4. echo "<a href='".basename($_SERVER['PHP_SELF'])."?edit_id=".$data['id']."'>edytuj</a>";
  5. echo "<a href='".basename($_SERVER['PHP_SELF'])."?del_id=".$data['id']."'>usun</a>";
  6. }
  7.  
  8.  
  9. if(isset($_POST['seve'])){ // sprawdzam czy zostal wyslany formularz
  10.  
  11. if(isset($_POST['edit_id']) && isnum($_POST['edit_id'])){ // sprawdzam czy $_POST['edit_id'] istnieje jak tak edutuje dane jak nie dodaje nowe
  12.  
  13. $result = mysql_query("UPDATE tabela SET mailname='".$_POST['mailname']."' WHERE id='".$_POST['edit_id']."'");
  14.  
  15. } else {
  16.  
  17. $result = mysql_query("INSERT INTO tabela (mailname) VALUES ('".$_POST['mailname']."')");
  18.  
  19. }
  20.  
  21. }
  22.  
  23. echo "<form name='userform' method='post' action='".basename($_SERVER['PHP_SELF'])."'>\n";
  24. echo "<table>\n<tr>\n";
  25. echo "<td>Mail:</td>\n";
  26. echo "<td><input type='text' name='mailname' value='".(isset($_GET['edit_id']) ? $edit['mailname'] : "")."'/></td>\n";
  27. echo "</tr>\n<tr>\n";
  28.  
  29. if (isset($_GET['edit_id']) && is_int($_GET['edit_id'])){
  30.  
  31. $edit = mysql_query("");
  32. $edit = mysql_fetch_assoc($edit);
  33. echo "<input type='hidden' name='edit_id' value='".$_GET['edit_id']."' />"; // Przesyłam ukryte id do edycji
  34.  
  35. }
  36.  
  37. echo "<td align='center' colspan='2'>\n";
  38. echo "<input type='submit' name='seve' value='".(isset($_GET['edit_id']) ? "Edytuj" : "Zapisz")."' /></td>\n";
  39. echo "</tr>\n</table>\n</form>\n";
  40.  
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:54