![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Walczę z Zend'em na wiele sposobów już od dłuższego czasu to świetny fw, ale dróg do jednego celu jest wiele, a sama dokumentacja jest dziurawa jak ser szwajcarski - niestety.
Więc tak, moja aplikacja dąży do tego by zostać pełnoprawnym cms'em i mam problem z ogarnięciem systemu szablonów, opiszę co mam: Plugin pobiera nazwę szablonu, dodaje ścieżki do wszystkich katalogów które posiadają jakieś ważne informacje o wyglądzie strony - http://screenup.pl/?l=OIXH53G takie rozwiązanie wydaje mi się właściwe - jak się mylę może ktoś mnie wyprowadzi z błędu, ofc wszystkie pliki poza katalogiem "files" są zablokowane dla http. Można powiedzieć że to pytanie to takie utwierdzenie się czy czegoś nie przekombinowałem. Głównym problemem są ścieżki, style i obrazki muszą mieć dokładną ścieżkę template/kajakisternik/file/style/top.css, więc automatycznie sobie pomyślałem by dodać do baseUrl() przedrostek - super fajnie wszyetko działa tak jak powinno, w szablonie wystarczy użyć baseUrl(style/top.css). Teraz przyszedł czas na zabawę z menu - Zend_Navigation jednak linki są generowane z przedrostkiem linku do stylów - jak temu zapobiec bądź jaką drogę obrać by pozbyć się tych problemów? Ponadto mam router (jedne przykładowy):
Jak chodzi o przepisywanie adresów na kontrolery/akcje działa super, ale w drugą stronę zawsze wymaga wszystkich argumentów, a założenie jest takie by to nie było konieczne, samo news lub news/nazwaKat powinno być poprawne - znów mamy same problemy typu jak tego użyć. ;] Może ktoś znajdzie chwilę czasu by mnie naprowadzić na rozwiązanie, być może idę wogóle złą drogą i na siłę pcham się w kłopoty. -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 23:35 |