Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Dobranie sę do zmiennej z pliku dołączanego dynamicznie, przypisanie zmiennej z tego pliku do obiektu wywywołującego
thek

Grupa: Moderatorzy

Na początku napiszę, że problem mam rozwiązany "na okrętkę", ale podam go na końcu... Szukam bowiem rozwiązania ładniejszego ;)

Mam sobie klasę w JS, gdzie w prototypie stworzyłem funkcję do dynamicznego dołączania pliku w strukturę DOM. Standardowe utworzenie elementu script z określonym src i type a całość po utworzeniu walę jako appendChild. Coś w stylu:
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. var file = document.createElement('script');
  2. file.setAttribute("src", tu_sciezka);
  3. file.setAttribute("type", tu_info_iż_to_javascript);

W dołączanym pliku mam zmienną
  1. var zmienna = TU_STRUKTURA_JSON;

i wszystko fajnie, ale plik ten jest dołączany dosłownie na chwilkę. Dołączam (to działa na bank bo obejście działa), chcę przechwycić zmienną z wewnątrz i odłączyć plik. Dla dołączanego pliku zdefiniowałem sobie zdarzenie
  1. file.onload = function() {...}

Próbowałem wewnątrz przechwycić var zmienna i przekazać ją wyżej do skryptu i tu jest problem, bo zasięgi widoczności sa takie, iż samą zmienną widzę, dopóki operacje wykonuję wewnątrz funkcji anonimowej (sprawdzane console.log - działa, zmienna jest ok i widoczna na tym poziomie), ale nie mogę wrzucić parametru (onload jako parametr przyjmuje event i nic innego :/), nie mogę użyć self (to mi daje hook na obiekt window) ani this (to mi daje hak na utworzony obiekt script ), a próba wejścia tam na pałę z globalną zmienna tymczasową i do niej przypisanie zawartości zmiennej z pliku kończy się oczywiście przywróceniem wartości z kontekstu globalnego zaraz po wyjściu z funkcji anonimowej. Myślałem o jakimś return wewnątrz funkcji anonimowej, ale do czego by ta wartość się przypisała? file.onload ? To po powrocie też sprawdzę (bo nie zrobiłem tego jeszcze - była 2 w nocy i chciałem już iść w kimę :D ), ale może ktoś do tego czasu mi podrzuci pomysł/wskazówkę/rozwiązanie. Może za bardzo zamotałem sobie życie lub byłem już za bardzo padnięty i zwyczajnie nie zauważyłem jakiegoś banalnego rozwiązania.

Zgodnie z adnotacją na początku: zrobiłem obejście (proste po uzupełnieniu klasy Storage o dwie metody, bo ta nie ma, według dokumentacji implementujących firm, możliwości przechowywania obiektów) z użyciem sessionStorage z html5, ale Storage i starsze IE (6, 7) to oczywiście "nieporozumienie". Po powrocie na chatę wrzucę kod tego co zrobiłem, by było widać gdzie konkretnie zmiany moim zdaniem należy przeprowadzić.

EDIT: Dorzucam wspomniany kod :)
  1. var file=document.createElement('script');
  2. file.setAttribute("type","text/javascript");
  3. file.setAttribute("src","media/js/data/lang."+language+".js");
  4. var temp; /* tu próba zmiennej do przechwycenia */
  5. file.onload = function()
  6. {
  7. sessionStorage.setObject('storedLang', lang);
  8. temp = lang;
  9. console.log(lang); /* Pokazuje OK dane */
  10. console.log(this); /* rzuca oczywiście obiekt file */
  11. console.log(self); /* tu zaś obiekt window */
  12. return lang; /* Próba zwrotki */
  13. }
  14. if (typeof file!="undefined")
  15. {
  16. /* Adding element to DOM and extracting */
  17. document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(file);
  18. if(sessionStorage.storedLang)
  19. {
  20. this.translationTables[language] = sessionStorage.getObject('storedLang');
  21. this.storedLangs.push(language);
  22. sessionStorage.removeItem('storedLang')
  23. }
  24. console.log(file.onload); /* Zwróci treść funkcji onload niestety */
  25. console.log(temp); /* tu też kicha... */
  26. /* Remove file from DOM */
  27. document.getElementsByTagName("head")[0].removeChild(file);
  28. }
Powód edycji: [thek]: Fragment kodu odpowiedzialny za manipulację w DOM
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 26.09.2025 - 05:19