![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Siemanko.
Postanowiłem że zostanę przy cakephp, bo chyba najbardziej odpowiada mi styl pisania kodu, a może tylko mi się wydaje, bo na youtube jest dosyć dużo tutków do tego frameworka (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Nie ważne. Opiszę swój problem. Jeśli komuś chce się to czytać to zachęcam, jeśli nie to nie zachęcam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Tak więc... Chcę sobie napisać Panel admina. Panel miałby się opierać na katalogu osobnym "/admin". Panel kumulowałby wszystkie zastrzeżone akcje typu dodaj, edytuj, usuń - oczywiście po zalogowaniu ;p Co próbowałem ? A no próbowałem zrozumieć tego gościa: http://www.youtube.com/watch?v=M40PgwLqS2M Jednak opisuje on juz gotowy kod, gdzie nie ma nawet nic napisanego w akcji login (a może nie powinno ?) (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Próbowałem także zrobić tak jak tutaj: http://www.gigapromoters.com/blog/2007/12/...nel-in-cakephp/ No niestety nie działało. To by było tyle z tego co czytałem. Ktoś kiedyś mi wspomniał o routingu. Czytałem, zmieniałem w core.php jakieś dane, ale nic z tego nie wyszło (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jedyne co udało mi się zrobić to autoryzacje użytkownika, prostą autoryzacje gdzie kodem: plik:index.ctp
sprawdzałem czy użytkownik jest adminem czy nie jest. Nie wydaje mi się, aby ten sposób był wygodny, a więc postanowiłem coś zrobić w kierunku osobnego PA. Wiem też że dążąc do pożądanego przeze mnie efektu osobnego PA w każdym kontrolerze muszę napisać akcje z przedrostkiem admin_, np: Kod admin_dodaj a link będzie wyglądał następująco: Kod /admin/artykuly/dodaj/ Tyle jednak, że brakuje mi mechanizmu, zrozumienia mechanizmu routingu, o ile w ogóle o to chodzi. Napisałem to co w/w video w pliku appController to samo co autor tj:
Cytat Napisałem "user" ponieważ napisany mam kod pod edycje uzytkowników (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) i z tym wiązałem swój przykładowy skrypt, a w/w kontroler artykułów to tylko przykład (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Oczywiście w kontrolerze UsersController uzyłem akcji z przedrostkiem admin_.
Niestety po wpisaniu w adres: Kod /admin/users/add/ Nie otrzymałem nic. To znaczy otrzymałem błąd oczywiście, ale nie pożądany przeze mnie efekt ; ( Wiem, że coś mi się pomieszać już mogło, coś źle robię JA. Ktoś może naprowadzić mnie na dobrą drogę, bo boje się, że się zgubię i zniechęcę do dalszej wędrówki (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) \ Z góry chciałbym podziękować za próby pomocy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.09.2025 - 22:13 |