![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Wpadłem ostatnio na dość (moim zdaniem) ciekawy sposób na zabezpieczenie formularza przed botami spamującymi. Szukałem czegoś alternatywnego do captcha ale milszego dla użytkownika (bez potrzeby przepisywania pokręconych znaczków). Zanim opiszę mój pomysł chciałbym go przetestować i prosić o jego ocenę toteż na stronie tutaj (przepraszam za darmowy serwer i reklamę na górze ![]() Przykład składa się z pola do wpisania e-mail (oczywiście przyjmie wszystko - musiałem je jakoś nazwać... nie wpisujcie tam swoich e-maili) oraz dodatkowego pseudo-zabezpieczenia jakim jest suma 2 losowo generowanych liczb z zakresu 1-9. Od razu zaznaczam, że element z sumowaniem liczb jest tam w celu zmylenia "przeciwnika". Jeżeli ktoś byłby chętny spróbować napisać coś co wyśle ten formularz i dostanie w odpowiedzi "OK" to zapraszam ![]() ![]() Dziękuję za pomoc, testy i ocenę ![]() EDIT: Nie sądzę bym był pierwszym, który wpadł na coś takiego - żeby nie było - ale się z tym nie spotkałem... ![]() Ten post edytował Sephirus 5.03.2012, 08:47:41 -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 14:22 |