![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witajcie, mam kilka pytań odnośnie bezpieczeństwa, w PHP i filtracji danych.
Od razu powiem na wstępnie, że przeczytałem całą książkę: "PHP5 Bezpieczne programowanie J.Ross, wydawnictwa Helion", oraz wiele wiele stron poświęconych bezpieczeństwu. Ale kto pyta nie błądzi ![]() A więc moje pierwsze pytanie, może trochę głupie no ale...: Przycisk wysyłający formularz, i po którym jest sprawdzane w PHP, czy został wsyłany:
Sprawdzanie, w PHP: Czy takie coś jest bezpieczne, czy w taki sposób ktoś może wstrzyknąć tutaj jakiś kod, czy muszę jeszcze jakoś zmienną $_POST['register'] filtrować? Przy każdym wysyłaniu formularza sprawdzam dane, w taki sposób:
Czy sprawdzanie takie jest zarówno bezpieczne jak i również optmalne pod względem wydajności, taki typ stosuję w każdym formularzu na stronie, a jest ich sporo. A może napisać jakąś klasę do usprawnienia tego procesu, niestet z klasami niezabardzo daję sobie radę? Tak, aby dane były sprawdzane, np. w taki sposób:
Pozdrawiam, i liczę na Wasze rady i propozycje ![]() Ten post edytował arkos 11.02.2012, 19:07:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 18:23 |