Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [JavaScript][PHP]Ukrywanie i pokazywanie części kodu za pomocą select
mich123

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Na wstepie zaznaczę, że nie znam się ani na php ani java script, większość tego co udało mi się już zrealizować znalazłem w sieci i poprzerabiałem do swoich potrzeb, jednakże jest problem z którym nie mogę sobie poradzić.
Otóż, mam listę wyboru:

1. <select name="ILE">
  2. <option>NIC</option>
  3. <option>Blok pierwszy i drugi</option>
  4. <option>Blok pierwszy, drugi i trzeci</option>
  5. <option>Blok pierwszy, drugi, trzeci i czwarty</option>

Być może takich bloków musiałbym zbudować kilka. Po wybraniu odpowiedniej opcji pokazują się wskazane bloki.

Bloki mogą być zawarte w DIV, np:
  1. <div id="blok1" style="DISPLAY: none">.....jakiś kod, tabele itp</div>
  2. <div id="blok2" style="DISPLAY: none">.....jakiś kod, tabele itp</div>
  3. <div id="blok3" style="DISPLAY: none">.....jakiś kod, tabele itp</div>
  4. <div id="blok4" style="DISPLAY: none">.....jakiś kod, tabele itp</div>

Wszystko to jest częścią większego formularza, i w tych blokach również będą nasęepne rozbudowane części, z którymi już sobie poradziłem.

Proszę o pomoc w tej sprawie.

EDIT:

Podobny problem miałem z przyciskami radio i pokazywaniem/ukrywaniem wybranego fragmentu kodu i robiłem to tak:

1. <INPUT TYPE="radio" NAME="pyt" VALUE="tak" onClick="document.getElementById('ukryty1').style.display='block';" />tak
  2. <INPUT TYPE="radio" NAME="pyt" VALUE="nie" onClick="document.getElementById('ukryty1').style.display='none';" />nie
  3.  
  4. <div id="ukryty1" style="DISPLAY: none">
  5. jakiskod
  6. </div>

Chciałem to zrobic podobnie, jednakże nie wiem jak (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

EDIT 2
<hr>
Gdybym chciał to zrobic za pomoca przycisków radio wyglądało by to tak:

1. ILE?
  2. <INPUT TYPE="radio" NAME="czy" VALUE="nic" onClick="document.getElementById('blok1').style.display='none',
  3. document.getElementById('blok2').style.display='none', document.getElementById('blok3').style.display='none',
  4. document.getElementById('blok4').style.display='none';" />NIC
  5.  
  6.  
  7. <INPUT TYPE="radio" NAME="czy" VALUE="12" onClick="document.getElementById('blok1').style.display='block',
  8. document.getElementById('blok2').style.display='block', document.getElementById('blok3').style.display='none',
  9. document.getElementById('blok4').style.display='none';" />Blok pierwszy i drugi
  10.  
  11.  
  12. <INPUT TYPE="radio" NAME="czy" VALUE="123" onClick="document.getElementById('blok1').style.display='block',
  13. document.getElementById('blok2').style.display='block', document.getElementById('blok3').style.display='block',
  14. document.getElementById('blok4').style.display='none';" />Blok pierwszy, drugi i trzeci
  15.  
  16. <INPUT TYPE="radio" NAME="czy" VALUE="123" onClick="document.getElementById('blok1').style.display='block',
  17. document.getElementById('blok2').style.display='block', document.getElementById('blok3').style.display='block',
  18. document.getElementById('blok4').style.display='block';" />Blok pierwszy, drugi, trzeci i czwarty
  19.  
  20.  
  21. <div id="blok1" style="DISPLAY: none">1.....jakiś kod, tabele itp</div>
  22. <div id="blok2" style="DISPLAY: none">2.....jakiś kod, tabele itp</div>
  23. <div id="blok3" style="DISPLAY: none">3.....jakiś kod, tabele itp</div>
  24. <div id="blok4" style="DISPLAY: none">4.....jakiś kod, tabele itp</div>

ktoś wie? nie moge ruszyć dalej bez rozwiązania tego problemu

Ten post edytował mich123 22.01.2012, 17:10:26
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 16.09.2025 - 08:53