![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam.
na podstawie tutoriala zamieszczonego na stronie php.pl napisałem skrypt do dodawania danych do bazy danych. postanowiłem dodać opcję aktualizacji danych i usuwania, ale napotkałem problem przy aktualizacji a mianowicie. Mam dwa pliki aktualizujosoba i aktualizujosoba2, w pliku pliku aktualizujosobe pokazują mi się poprawne dane dla konkretnego id, ale po ich zmianie w formularzu otrzymuje komunikat że wpis dodano tylko że on się nie aktualizuje. plik aktualizujosoba CODE <? $o_idosoby=$_GET['o_idosoby']; $username="root"; $password="123"; $database="testowa"; mysql_connect('localhost',$username,$password); @mysql_select_db($database) or die ("Nie mogę połączyć się z serwerem SQL."); $query=" SELECT * FROM osoby WHERE o_idosoby='$o_idosoby'"; $result=mysql_query($query); $num=mysql_numrows($result); mysql_close(); $i=0; while ($i < $num) { $o_imie=mysql_result($result,$i,"o_imie"); $o_nazwisko=mysql_result($result,$i,"o_nazwisko"); ++$i; } ?> <form action=aktualizujosoba2.php method=post> <input type=hidden name=ud_id value="<? echo $o_idosoby; ?>"> Imię: <input type=text name=ud_imie value="<? echo $o_imie; ?>"><br> Nazwisko: <input type=text name=ud_nazwisko value="<? echo $o_nazwisko; ?>"><br> <input type=Submit value=Aktualizuj> </form> plik aktualizujosoba2 CODE <?
$ud_id=$_POST['ud_id']; $ud_imie=$_POST['ud_imie']; $ud_nazwisko=$_POST['ud_nazwisko']; $username="root"; $password="123"; $database="testowa"; mysql_connect('localhost',$username,$password); $query="UPDATE osoby SET o_imie=$ud_imie, o_nazwisko=$ud_nazwisko WHERE o_idosoby=$ud_id"; mysql_query($query); echo "Rekord zaktualizowany"; mysql_close(); ?> <br><a href=dodajosoba.php>Powrót do listy osób</a> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:23 |