Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]Php framework Yii pytania początkującego
-endi007-

Goście

Witam jestem programistą c++ a ostatnio zostałem przymuszony do nauki php i frameworku YII. Mam kilka problemów z zrozumieniem niezbędnych podstaw i z tond ten temat. Oto kilka spraw których nie rozumiem:

1. Konkretnie do czego służą kontrolery, modele i cruut?Ja rozumiem to tak: kontroler przetwarza jakąś akcję, model przechowuje dane a cruut jest połączeniem dwóch pierwszych żeczy.

2. Gdzie wywoływane są kontrolery i ich akcje? Jeśli utworzę sobie sam jakiś kontroler to odpala mi się on zawsze przy odpaleniu strony głównej. Dlaczego? Czy wszystkie kontrolery muszą działać zawsze przy starcie strony główne. Jeśli służą one do przetwarzania akcji i ja bym sobie chciał np. opisać akcję (naciśnięto button) i potrzebował bym to na jakiejś stronie xyz.php to po co kontroler ma istnieć już wcześniej.

3. Czy metody w kontrolerze mogą mieć dowolną nazwę? Gdzie i jak je później wywołać?

4. Jak utworzę sobie kontroler przy pomocy GII to standardowo wrzuca mi tam metodę public function actionIndex() a w niej wywołuje $this->render('index') po co? Skoro to jest jakiś mój dodatkowy kontroler to po co on ma rysować jeszcze raz stronę główną?

5. Czemu jak się utworzy crud to on zawsze wypisuje użytkowników z tabeli. Czy to jest tylko taki przykład i należy sobie go zedytować?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.09.2025 - 17:21