Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> System złożony z modułów?, Na frameworku, czy bez.
haahh
post 19.12.2011, 21:09:54
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Nie byłem pewny, czy wstawić temat tutaj, czy do "Przedszkola", chociaż w sumie przedszkolakiem nie jestem, ale skoro już jesteśmy, to mam do Was pytania. Tworzyłem trochę w php (najpierw strukturalnie, a później oop) + bazy danych, parę stron, miałem przerwę małą, teraz do tego postanowiłem wrócić i dalej się uczyć. Najlepiej przez praktykę.

Jako taki cel obrałem sobie zbudowanie strony/cms, którego budowa byłaby w miarę modułowa. Chodzi mi o możliwość dodawania swego rodzaju wtyczek/modułów, ustawiania ich miejsca w szablonie strony itd. Ogólnie pomysł wszystkim dobrze znany. Miałem go to budować bez użycia frameworka, głownie dlatego, że po prostu z żadnym nie miałem do czynienia. Z początku chciałem to ogarnąć później, ale po paru krótkich rozmowach mam wątpliwości. Może lepiej zaznajomić się np. z Zendem i na nim oprzeć taki cms?

Zdaję sobie sprawę, że z fw bd mniej pracy przy pierdołach, czyli szybsza budowa, być może później bd lepiej rozwijać projekt oparty na fw, ale trzeba poświęcić czas i go (fw) też opanować. Jednak z drugiej strony, czy fw nie utrudni zarządzaniem takim systemem z modułami, nie da jakiś ograniczeń i bd musiał rozwiązywać problemy bardzooo na około, albo bd miał problemy z dodawanie nowych modułów/dodatków/pluginów (czy jak to zwać). Wiem, że pytanie takie ogólne, ale cóż. Tak też bywa, a od tego jest forum, żeby dzielić sie doświadczeniem.

Pozdrawiam,
Kuba

--------------------
This function has been DEPRECATED as of PHP 5.3.8.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:50