![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Pytam sie jako młody informatyk.Co jest gorsze obciążenie skryptu np.poprzez pętle czy obciązenie bazy danych, naszej strony. Wiadomo jest, żeby unikać takich sytuacji ,ale jakby dochodziło do przeciążenia, co byłoby gorsze?
Opcja 1 wydaje mi się, że przeciążenie skryptu-prawdopodobnie będzie zrywać połączenie z serwerem,mulić stronę. Opcja2 -zerwaniem połączenia z bazą danych,także mulić stronę. Co jest groźniejsze. Pytam się bo będę chciał wprowadzić-filtrację brzydkich słów w komentarzach. Mam możliwość zrobić to na dwa sposoby-aplikując jakiś skrypt filtracji. Wykorzystując możliwości bazy danych(taurus w mssql). Boję się ,że jak dojdzie do dużego ruchu-to jedno obciązy sam skrypt,a drugie obciązy samą bazę.Więc zastanawiam się nad konsekwencjami w razie czego -i robię to już na etapie moich przemyśleń. Łatwiejsza do wdrożenia wydaje mi się opcja z bazą,lecz mam lekkie obawy bo mam już na swojej instancji zapis sesji do bazy i ról i mam obawy ,że to wszystko może kuleć>wszystko ładnie wygląda,jak baza jest prawie pusta,a nie wiadomo kiedy powiedzieć sobie - "stop dość połączeń z bazą". Co o tym sądzicie?Czy takich sytuacji unika się,kiedy do nich dochodzi-i dopiero dokonuje się optymalizacji?Czy mam jechać na maxa, nie patrząc czy zbyt dużo już tych połączeń i zapytań do puki się coś nie zwiesi??Zależy mi na opiniach osób ,którzy mieli już sytuacje z przeciążeniami ,jak to w praktyce wygląda? Już mi normalnie łeb pęka,co będzie dobre a co nie.Może po prostu się nie przejmować ,co będzie to będzie , a co przyjdzie z czasem, to dopiero poprawiać?Czy to jest kwestia wyczucia, intuicji by stwierdzić ,że pula połączeń z bazą dochodzi do krytycznej, czy może jest jakiś program który to bada, bo to na razie wygląda jak jazda po omacku ,gdzie nie wiadomo czy na najbliższym metrze znajduje się drzewo. Ten post edytował Niktoś 11.11.2011, 15:21:58 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 08:49 |