![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 79 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Już nie mam sił i pomysłów. Jakiś miesiąc temu miało miejsce włamanie na pewną stronę z zainstalowanym wordpressem 2.9.2 w którym, jak się okazało jest dziura. "Włamywacz" (a pewnie jakiś bot) wstawił do każdego pliku (nawet niezwiązanego z blogiem wordpressowym) kawałek js. Ogółem strona wygląda tak, że w katalogu głównym znajdują się pliki statyczne (z drobnym dodatkiem php, includowane są header i footer) a w podkatalogu "blog" jest zainstalowany wordpress. Po włamaniu, okazało się, że wszystkie pliki mają chmod 777. Zainstalowałem najnowszą wersję wordpressa (3.2.1 i z tego co widzę w googlach nie ma poważniejszych dziur), zmieniłem uprawnienia wszystkich plików na standardowe 644 i wszystko było ok aż do dzisiaj: znowu włamanko, znowu coś pozmieniało uprawnienia na 777 i wstawiło szkodliwy skrypt js. No co ja mam zrobić? Nie ma (raczej) mowy o ukradzeniu hasła do ftp, więc jakoś inaczej ten człowiek/bot musi mi szkodzić. Update: to jest naprawdę prosta stronka, trochę plików statycznych i blog wordpressowy w osobnym katalogu. Ten post edytował konrados 9.11.2011, 14:27:17 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 03:29 |