Witam.
W JS jestem zielony jak szczypior na wiosnę i potrzebuję pomocy.
Mam dwa inputy określające szerokość i wysokość pola.
Warunkiem jest , że jeden z wymiarów nie może przekroczyć 150 cm
Wymyśliłem taki kod
<script type="text/javascript"> var szerokosc = new LiveValidation('szerokosc', { validMessage: " " });
var wysokosc = new LiveValidation('wysokosc', { validMessage: " " });
if (wysokosc > 150)
{
szerokosc.add( Validate.Numericality, { minimum: 1, maximum: 150, notANumberMessage: "Podaj tylko cyfry w centymetrach!", tooLowMessage: "Minimalna szerokość to 1 cm!", tooHighMessage: "Jeden z wymiarów nie może przekraczać 150cm!"} );
}else
{
szerokosc.add( Validate.Numericality, { minimum: 1, notANumberMessage: "Podaj tylko cyfry w centymetrach!", tooLowMessage: "Minimalna szerokość to 1 cm!"} );
}
if (szerokosc > 150)
{
wysokosc.add( Validate.Numericality, { minimum: 1, maximum: 150, notANumberMessage: "Podaj tylko cyfry w centymetrach!", tooLowMessage: "Minimalna wysokość to 1 cm!", tooHighMessage: "Jeden z wymiarów nie może przekraczać 150cm!"} );
}
else
{
wysokosc.add( Validate.Numericality, { minimum: 1, notANumberMessage: "Podaj tylko cyfry w centymetrach!", tooLowMessage: "Minimalna wysokość to 1 cm!" } );
}
Ale pętla nie bardzo działa. Działa walidacja, pilnuje czy wartości nie są za małe i czy sa liczbami ale to wszystko.
Proszę uprzejmie o pomoc zielonemu.
Pozdrawiam
ermar