Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP]Pyt. odnośnie sesji
nait

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, trochę szukałem na ten temat aczkolwiek nic ciekawego nie znalazłem. Mianowicie mam sprawdzenie poprawności sesji
  1.  
  2. function SessionAuth() {
  3. if (!(isset($_SESSION['auth']) && isset($_SESSION['user']) && $_SESSION['user_ip'] && $_SESSION['user_browser'] &&
  4. 1 == $_SESSION['auth'] && $_SESSION['user_ip'] == IP() && $_SESSION['user_browser'] == $_SERVER['HTTP_USER_AGENT'])) {
  5. $_SESSION['reports']['message'] = 'Nie jesteś zalogowany';
  6. $_SESSION['reports']['type'] = 'info';
  7. header ('Location: login.php');
  8. }
  9. }

I sprawdzenie wykonuje na każdej jakby głównej stronie, ale co z includowanymi plikami z trescią, funkcjami, połączeniem itd? W każdym jednym powinienem sprawdzać czy ktoś jest zalogowany czy nie? Chodzi mi tu głównie o sytuację gdy ktoś wpiszę w przeglądarkę bezpośredni link do jakiegoś tam includowanego pliczku typu inc/cos.php itp itd.
Dodam, że to taki mały panel admina więc osoba niezalogowana nie powinna nic widzieć.

A drugie pytanie, gdy wylogowuję użyć ession_unset() i session_destroy() czy np wystarczy unset zmienne sesyjne, które zapisałem?

Jeszcze jedno pytanko (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Jak lepiej czyścić tablicę komunikatów, unset($_SESSION['reports']) czy po prostu $_SESSION['reports'] = array();

Ten post edytował nait 26.09.2011, 23:24:55
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 26.09.2025 - 08:46