Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Sklep internetowy - zmiana ceny po dodaniu do koszyka
derka
post 19.09.2011, 18:35:39
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć.

Piszę sobie sklep internetowy. Nie mam problemów w kwestiach technicznych, w merytorycznych już tak.

Wyobraźmy sobie, że klient dodał produkt do koszyka, a potem administrator zmienił cenę tego produktu. Sytuacja, w której zmieniłaby się cena w koszyku wydaje mi się nie do zaakceptowania. Widzę dwie możliwości: albo informować o zmianie ceny, albo pozostawić starą cenę w koszyku. Ta druga wydaje mi się lepsza, pytanie tylko po jakim czasie czyścić taki koszyk (żeby nie było sytuacji, że ktoś po 2 tygodniach dalej ma w koszyku produkt w starej cenie:D ).

Kolejna rzecz: klient przeszedł do formularza zamówienia. W czasie kiedy go wypełniał administrator zmienił stan magazynowy, albo ktoś inny kupił produkt, który jest w koszyku naszego klienta. Chodzi o to, że ilość jaką wrzucił do koszyka jest już niedostępna (a być może produkt został nawet usunięty). Co teraz? Wyświetlać informację, że stan magazynowy uległ zmianie? A może przy przechodzeniu do formularza zamówienia zmieniać stan magazynowy produktu o zamawianą ilość powiedzmy na 10 minut. Po 10 minutach formularz stawałby się nieaktywny, a stan produktu wracał do starej wartości.

Pytanie kieruję głównie do osób, które pisały już sklep internetowy. Jak rozwiązaliście te kwestie. Być może ktoś wie jak wygląda to w darmowych rozwiązaniach? Ja sprawdziłem na razie Open Cart.

Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 26.06.2025 - 11:18