![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 35 Dołączył: 25.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od początku: Problem zaczął się gdy okazało się że użytkownicy mojej stronki tracą sesję. Szczególnie mnie to nie dziwiło, gdyż domyślny czas życia sesji dla serwera wynosi 24 min.
Postanowiłem więc to sprawdzić. Przygotowałem 2 pliki: Pierwszy:
oraz drugi:
Odpaliłem pierwszy plik, który zapisuje do sesji jakieś dane, po czym przechodzę do drugiego pliku, który te dane wyświetla. Czekam pół godziny i odświeżam owy drugi plik, aby zobaczyć czy sesja wygasła... jednakże okazuje się że zmienna $_SESSION['test'] nadal wyświetla to co zostało jej przypisane w pierwszym pliku. Coś jest nie tak. Część użytkowników serwisu traci sesję, ja natomiast nie. Wyświetlam sobie konfigurację serwera przez phpinfo() i tam mam tak jak się spodziewałem session.gc_maxlifetime ustawione na 1440, a mimo to sesja mi nie wygasa po owych 24 minutach... Ostatecznie zmodyfikowałem drugi plik do postaci:
aby sprawdzić, czy po przejściu na niego, odczekaniu powyżej ustawionych 3s i odświeżeniu, sesja wygaśnie. Jednak znowu się tak nie dzieje, mimo że php_info pokazuję już session.gc_maxlifetime ustawione faktycznie na 3s. Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki co może być nie tak, bo pomysły już mi się skończyły ![]() Edit: Dodam jeszcze tylko, że sam też jestem często automatycznie wylogowywany z panelu zarządzania stronką. Trudno tu określić jakiś związek z czasem nieaktywności. Czasem panel jest otwarty cały dzień ( nie dotykam komputera ) i wieczorem nadal jestem zalogowany, a kiedy indziej po pewnym czasie sesja wygasa. -odświeżam -odświeżam Ten post edytował gargamel 30.08.2011, 11:13:44 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 22:24 |