Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP][MySQL] sprawdzanie czy zapytanie się wykonało
andrzejt17
post 22.08.2011, 15:22:15
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Nurtuje mnie jedna rzecz w php i mysql. Od razu zobrazuje sprawę:
  1. if($_GET['rating'] == 'add') {
  2. @mysql_query("UPDATE comment SET reputation=reputation + 1 WHERE id='$postID'");
  3. @mysql_query("INSERT INTO comxment_log (commentID, userID, type) VALUES ('$postID', '$userID', '1')");
  4. showMessage('postRateAddSucces', 'green');
  5. } elseif($_GET['rating'] == 'sub') {
  6. @mysql_query("UPDATE comment SET reputation=reputation - 1 WHERE id='$postID'");
  7. @mysql_query("INSERT INTO comment_log (commentID, userID, type) VALUES ('$postID', '$userID', '0')");
  8. showMessage('postRateSubSucces', 'green');
  9. }

Nie wiem, czy przed zwróceniem komunikatu przez funkcję showMessage() przypisać zapytania do zmiennych i sprawdzać w if() czy mają wartości true.

1. if($_GET['rating'] == 'add') {
  2. $queryA = @mysql_query("UPDATE comment SET reputation=reputation + 1 WHERE id='$postID'");
  3. $queryB = @mysql_query("INSERT INTO comxment_log (commentID, userID, type) VALUES ('$postID', '$userID', '1')");
  4. ($queryA && $queryB) ? showMessage('postRateAddSucces', 'green') : showMessage('FAAAAAIL', 'green');
  5. } elseif($_GET['rating'] == 'sub') {
  6. $queryA = @mysql_query("UPDATE comment SET reputation=reputation - 1 WHERE id='$postID'");
  7. $queryB = @mysql_query("INSERT INTO comment_log (commentID, userID, type) VALUES ('$postID', '$userID', '0')");
  8. ($queryA && $queryB) ? showMessage('postRateSubSucces', 'green') : showMessage('FAAAAAIL', 'green');
  9. }

Ma to jakiś w ogóle sens? Jak to jest z tymi zapytaniami, jeśli poprawnie sformowałem obydwa zapytania to jest jakaś szansa, że tylko jedno z nich mi się wykona? Rzecz jasna potrzebuje obydwóch.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.06.2025 - 20:36