![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mój problem dotyczy poruszania się obiektu pod odpowiednim kątem. Zacznę może od graficznego przedstawienia tego co zamierzam osiągnąć:
![]() Pierwszy przykład z obrazka jest prawidłowym ruchem obiektu(niebieskiej kulki) po krzywej, którego mimo moich usilnych starań nie jestem w stanie osiągnąć. Drugi przykład to dodawanie do aktualnej pozycji obiektu(x,y) jednego pixela. Niestety tego typu rozwiązanie zawsze daje kąt 45 stopni a gdy y osiągnie max. wartość obiekt zaczyna poruszać się po linii prostej. Trzeci przykład to "porcjowanie" czyli podczas ruchu obiektu co 2px w pozycji x dodawany jest 1px w pozycji y
x - pozycja startowa na osi X y - pozycja startowa na osi Y cx - pozycja końcowa na osi X cy - pozycja końcowa na osi Y Jak widać na obrazku takie rozwiązanie również nie wypali ponieważ powstaną schodki ![]() Próbowałem obliczyć kąt pod jakim obiekt powinien się poruszać za pomocą funkcji atan2() niestety nie byłem w stanie dla każdego przejścia pętli obliczyć aktualnego położenia obiektu. Pomysły mi się skończyły, więc piszę do was ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 16:05 |