![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Ostatnio natrafiłem na kwestie stworzenia skryptu instalacyjnego w PHP do zainstalowania i skonfigurowania na serwerze jakiejś konkretnej aplikacji. Idea jest prosta skrypt całość wrzucamy na serwer, odpalamy powiedzmy "install.php" uzupełniamy ustawienia i klikamy "install". Od strony PHP jest to ogarnięte - robi wszystko co potrzeba. Sęk w tym, że zażyczono sobie do tego aby ten skrypt instalacyjny pokazywał postęp oraz statusy "jak idzie". Poczytałem trochę to tu to tam i wpadłem na pomysł aby wykorzystać do tego AJAX'a. Widzę to tak - strona otwiera połączenie poprzez ajax'a ze skryptem odpowiedzialnym za instalacje. Skrypt ten działa nieustannie aż do zakończenia wszelkich działań. W tym czasie po zakończeniu jakiś konkretnych kroków przekazuje dane do przeglądarki i JS, które mogą być przerobione. Odrobiłem lekcję u profesora Google ale nie znalazłem tego czego chciałem. Long polling tutaj to za mało, potrzebował bym wiedzy czy komuś udało się zrobić coś na styl techniki Comet pod AJAX'em... Czy jest to w ogóle możliwe? Czy komuś się to udało? ![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 21:51 |