Witam,
Piszę sobię klasę sprawdzającą formularz (z racji, że z OOP dopiero zaczynam, proszę się nie dziwić, że ten kod jakiś śmieszny może być) w każdym razie - mam wyraźne problem z odbiorem zmiennych $_POST. Najpierw kod czytał mi że $_POST[form[$x]] jest puste, gdy nei było i odwrotnie. Zamieniłem miejscami w instrukcji, ale teraz jest coś innego - nie chce mi zapisać jako value inputa zmienna z $_POST. Będę wdzięczny, jeżeli ktoś zerknie i mnie nakieruje, co trzebaby poprawić, chhyba, że to jest totalnie do d

<?php
class formularz
{
var $formularz = array();
private function createInput($type, $name, $value, $size, $style, $maxlength, $opis)
{
echo '<input type="'.$type.'" name="'.$name.'" value="'.$value.'" size="'.$size.'" style="'.$style.'" maxlength="'.$maxlength.'" /> '.$opis; }
function showForm()
{ echo '<form action=class_form1.php method=post>'; for ($v=0;$v<count($this->formularz);$v++)
{
$elementy = explode (",",$this->formularz[$v]); $this->createInput($elementy[0],$elementy[1],$elementy[2],$elementy[3],$elementy[4],$elementy[5],$elementy[6]);
}
}
public function spr()
{
for ($v=0;$v<(count($this->formularz)-2
);$v++) {
if (!empty($_POST["form[".$v."]"])) {
return true;
}else{
return false;
break;
}
}return true;
}
public function wypiszGdyNiepelny()
{ echo '<form action=class_form1.php method=post>';
for ($i=0;$i<count($this->formularz);$i++)
{
echo '<font size="6">'.$i.'</font>'; $elementy = explode (",",$this->formularz[$i]); if (empty($_POST["form[".$i."]"])) {
echo $_POST["form[".$i."]"]; $this->createInput($elementy[0],$elementy[1],$_POST["form[".$i."]"],$elementy[3],$elementy[4],$elementy[5],$elementy[6]);
}else{
$this->createInput($elementy[0],$elementy[1],' UZUPELNIJ ',$elementy[3],'background-color: #F09E9E;',$elementy[5],$elementy[6]);
echo 'Proszę uzupełnić to pole.<br /><br />';
}
}
}
} //END CLASS
$zarejestruj = new formularz;
$zarejestruj->formularz[0] = 'text, form[0], tu wpisz imie, 60, , 60, Tu wpisz swoje imie';
$zarejestruj->formularz[1] = 'text, form[1], tu wpisz nazwisko, 60, , 60, Tu wpisz swoje nazwisko';
$zarejestruj->formularz[2] = 'hidden, form[2], wyslano, , , , ,';
$zarejestruj->formularz[3] = 'submit, form[3], Wyślij!, , , , ,';
{
$zarejestruj->spr();
if ($zarejestruj->spr() == true) { echo 'Zapis do bazy, FENKS'; } else{
$zarejestruj->wypiszGdyNiepelny();
}
}else{
$zarejestruj->showForm();
}
?>