![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie, jestem dość słaby w sql i mam problem na pewno banalny, a wymyślam nie stworzone rzeczy by go ogarnąć. :-)
Mam kilka tabel, relacje jeden do wielu, albo wiele do wielu - nie wiem sam w sumie, zaraz przedstawię na przykładzie. Users: id imie nazwisko 1 imie nazwisko 2 imie2 nazwisko2 Meta: id idUsera nazwaWartości wartość 1 1 kolorSkóry czerwny 2 1 kolorOczu niebieski 3 1 miasto lublin Łącze te tabele i chce wyciągnąć userów koloru skóry czerwonym i koloru oczu niebieskich, nie wiem jak powinno wyglądać zapytanie by szukało w złączonych tabelach. Napisałem: kolorSkóry = czerwny or kolorOczu = niebieski Wyświetla wszystkich o kolorze oczu i skóry, ale ja chce by posiadali na raz te cechy a nie pojedynczo, to jest tylko przykład trochę ułatwiony, jest jakaś komenda która skarze szukać kolorSkóry = czerwny or kolorOczu = niebieski biorąc pod uwagę, że idUsera w obu polach ma być to samo by pobrać wynik? (Tabele łączę - "jojn"'em.) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.09.2025 - 11:18 |