Witam, mam taki problem, moze jestem już trochę przepracowany, ale nie umiem na to wpaść: jak to zakodować, żeby skrypt zbierał info, które pola nie są wypełnione i zależnie od tego wyświetlał komunikaty? Na razie wypociłem coś takiego:
public function sprawdzCzyWypelniono(){
if (empty($_POST["nazwagry"])) {$wypelniono[0] = "nazwagry"; $komunikat .= 'Nie podano nazwy gry!<br />';} if (empty($_POST["nazwaogloszenia"])) {$wypelniono[1] = "nazwaogloszenia"; $komunikat .= 'Nie podano nazwy (tytułu) ogłoszenia! <br />';} if (empty($_POST["tresc"])) {$wypelniono[2] = "tresc";$komunikat .= 'Nie podano treści ogłoszenia!<br />'; } if (empty($_POST["kontakt"])) {$wypelniono[3] = "kontakt";$komunikat .= 'Nie podano danych kontaktowych!'; }
for ($i=0;$i<3;$i++)
{
if (!empty($wypelniono[$i])) {
break; return false;
}else{
return true;
}
}
}
//$komunikat odnosi się do funkcji wyswietlającej formularz, tylko ze umieszcza okienko u gory z alertami co jest nei tak
I dalej mam:
if ($dodaj->czyKliknieto())
{
//KLIKNIETO -> procesy zwiazane z odbiorem danych i zapisaniem ich do bazy
if ($dodaj->sprawdzCzyWypelniono())
{
//Wypelniono
$dodaj->wczytajZmienne();
//$dodaj->zapiszDoBazy();
// $dodaj->przypiszUserowi();
}else{
//Nie wypelniono
$dodaj->wyswietlFormularz($komentarz);
}
}else{
//Nikt nic nie klikał - wyświetlamy fomularz
$dodaj->wyswietlFormularz('');
}
PS proszę się nie śmiać z mojego "obiektowego" kodu - dopiero zaczynam z OOP (IMG:
style_emoticons/default/smile.gif)
//EDIT: Generalnie, będę wdzięczy, jeżeli ktoś podrzuci mi po prostu sam pomysł na algorytm jak to ma działać - dalej powinienem sobie poradzić
Ten post edytował hyhyhy 7.05.2011, 15:29:51