Otóż mam pewien problem jak dodać blokadę czasową do poniższego formularza. Bardzo mi na tym zależy aby moi użytkownicy nie spamowali mi stronki. Chcę założyć blokadę 1 dodanie na 60 min. Do tabeli w Mysql zapisuje mi autora i czas dodania oferty ale nie wiem jak to porównać i zablokować dostęp na dany czas. Słyszałem też o sposobie z ciasteczkami lecz nie mam pomysłu jak to użyć
Teraz mam jeszcze jedno pytanie. Jak zrobić aby podczas logowania po 3 nieudanych próbach logowania zablokować dostęp na 15 min.
<?php
$tytul = "System newsów - Dodaj";
include ('glowne/gora.php');
include("zabezpieczenie.php");
if(isset($_POST['nazwa'])) {
$data = date('Y-m-d-G:i:s'); $autor = $_SESSION['nick'];
$idautor = $user[id];
}
else
{
echo '<form action="dodaj.php" method="post"> <input type="hidden" name="send" value="1">
<br />Tytuł oferty:<br /><input type="text" name="nazwa" value="" /><br />
Treść:<br /><textarea name="tresc" cols="50" rows="10" id="textarea" id="textarea"></textarea><br />
<br />Autor: <b>'.$_SESSION['nick'].' (ID '.$user[id].')</b> <br><input type="hidden" name="autor" value="'.$_SESSION['nick'].'" /><br />
<br /><br />
<input name="dodaj" type="submit" value="Dodaj">
<input name="wyczysc" type="reset" value="Wyczyść">
</form<br /><br />';
}
if((isset($_POST['dodaj']))) {
if(empty($_POST["nazwa"]) || empty($_POST["tresc"]) || empty($_POST["autor"]) and
isset($_POST['nazwa'])) {
echo 'Nie wypełniono wszystkich pól<br>'; echo '<a href="dodaj.php">Wróc aby poprawnie wypelnic formularz</a>'; }
else
{
$zapytanie = "INSERT INTO `oferty` (`nazwa`, `tresc`, `autor`, `data`, `idautor`) VALUES ('".$nazwa."', '".$tresc."', '".$autor."', '".$data."', '".$idautor."')";
}
if($_POST['send'])
{
{
if($idzapytania === TRUE)
{
echo '<font color="green"><b>Nowy news został dodany.</font><br> Link do newsa : <br> <input type="text" name="name" readonly="readonly" size="50" value="id='.$id.'" /> </b><br><p>'; echo '<a href="index.php">Wróc na stronę główną</a><br>'; echo '<a href="dodaj.php">Dodaj kolejnego newsa</a>'; }
else
{
echo '<font color="red"><b>Nie udało się dodać newsa. Proszę spróbować za jakiś czas!</b></font><br />'; echo '<a href="index.php">Wróc na stronę główną</a><br>'; }
}
}
}
include ('glowne/stopka.php');
?>