Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP][MySQL] struktura bazy danych dla testu, Pomysł na strukturę bazy danych dla testów
perszing2045

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam Was, mam do Was pytanie jak do speców, chce zrobić jakąś bazę testów online.

Testy już działały bo zapis odbywał się do plików .txt gdzie ich struktura była następująca:

/nazwa testu
--/nazwa testu/info.ini //informacje o ilości pytań zamkniętych i otwartych oraz o ilości dopuszczalnych odpowiedzi
--//nazwa testu/1.txt // pytanie 1 oraz kolejne linijki z odpowiedziami
--//nazwa testu/2.txt // pytanie 2 oraz kolejne linijki z odpowiedziami
...
--//nazwa testu/xx.txt // pytanie xx oraz kolejne linijki z odpowiedziami

Rozwiązywanie było dobre ale dla jednorazowego uruchomienia, zapis wyników też odbywałby się do plików txt ale tutaj poszedłem po rozum do głowy i stwierdziłem że przesiądę się na MySQL i teraz jest problem:

Jaką strukturę bazy danych zrobić, tak aby baza działa w miarę wydajnie i bezproblemowo przy 10 jak i przy 200 testach zapisanych w niej.

Zastanawia mnie taka struktura:

Tabela user | userid | login | haslo |

Tabela testy | testid | nr testu | nazwa testu | ilosc pytan | ilosc odpowiedzi |

Tabela odpowiedzi | odpid |odpowiedz | nr odpowiedzi | nazwa testu | poprawna |

Tabela wyniki | wynikid | login | nazwa testu |

Zastanawia mnie czy takie rozwiązanie ma jakiś sens, może ktoś już pisał jakiś test na bazie pytań, gdzie nie ma określonych na sztywno ilości pytań i odpowiedzi?

Mam nadzieje ze jakoś zrozumiale opisałem moją sprawę, liczę na propozycję a nie na lincz z Waszej strony;)
Chcę poznać Wasze wizję a nie dostać gotowca;)
Pozdrawiam
JR

Ten post edytował perszing2045 19.04.2011, 20:47:05
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.12.2025 - 16:46