![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 9 Dołączył: 3.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zawartość tabeli A wyświetlam jako lista rozwijana <select>, wszystko oczywiście generowane w php.
Zawartość tej tabeli prawie że się nie zmienia więc aż się prosi o robienie jakiegoś cache, żeby nie obciążać bazy danych tym samym zapytaniem. Zrobienie takiego cache to banał. Problem robi się, gdy User zaznaczy w liście rozwijanej np. opcję 3 i trzymamy ten wybór w zmiennej sesyjnej. Później ta opcja powinna być automagicznie ustawiona przez całe jego chodzenie po serwisie, dopóki nie zmieni sobie (czyli chodzi o to, ze któraś opcja musi być selected). Problem w tym, że jeśli zapiszemy do pliku cache ten wybór, to wszystkim innym internautom też będzie się automagicznie wybierałą opcja 3. Ja wykoncypowałem 2 wyjścia i oba mi się nie podobają: 1. robimy kilka plików cache - jeden dla listy z niewybraną żadną opcją i po jednym dla każdej wybranej opcji 2. robimy pliki cache i wiążemy te pliki z danym internautą przez np. jakiś identyfukator przechowywany w sesji. Czy jest jakaś inna, łatwiejsza i przyjemniejsza metoda obejścia problemu? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:07 |