![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 370 Pomógł: 43 Dołączył: 1.12.2007 Skąd: Kędzierzyn Koźle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam następujący problem, chcę zrobić "opisowe" URL'e do newsów/artykułów. Dotychczas wyświetlałem newsy po id, czyli przykładowo:
Kod localhost/news/show/32 i z tym nie było problemu, po prostu wybierałem z bazy newsa o id 32. Teraz chcę zrobić coś takiego: zakładając że news ma tytuł "Jakiś tam przykładowy news!", to link do niego będzie wyglądał tak: Kod localhost/news/show/jakis-tam-przykladowy-tytul przy tworzeniu linków bedę traktował tytuł newsa metodą title klasy URL i mi wyjdzie taki piękny URL, ale, jak w takim razie pobrać takiego newsa z bazy? W bazie tytuł będzie ciągle zapisany w postaci "Jakiś tam przykładowy news!" a z adresu będe dostawał "jakis-tam-przykladowy-news". Myślałem nad dodaniem kolejnego pola w bazie w którym trzymałbym już przerobiony tytuł i wtedy nie było by problemu ale może jest jakiś lepszy sposób? -------------------- pretty as a shit.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 18:32 |